За феномена Бистришките баби в “Бащино огнище”

За феномена Бистришките баби в “Бащино огнище”

В новия брой на предаването “Бащино огнище” ще ви отведем в Регионалния исторически музей - София на среща с Бистришките баби. Чрез фотоси и текст се разказва за феномена, който ЮНЕСКО определи за нематериалното културно наследство. Групата е формирана през далечната 1946 година, а репертоарът ѝ наброява над 300 песни.
Ще ви представим Павел Митков - най-продаваният съвременен български художник. Безспорният му талант го прави реализиран творец, не само в България, но и извън нейните граници. Негови изложби се организират от Япония до Америка, през цялото Земно кълбо.
Зрителите ще видят и репортаж от фотоизложбата “София – Европейска столица на спорта” на Моста на влюбените до НДК. 60 фотосвидетелства припомнят най-важните активности по проекта през последните 3 години.

Ще ви разходим и в градината на НДК, където разцъфна мозайка от пролетни цветя с логото на българското Евро-председателство. Точно преди шест месеца на това място бяха посадени близо 40 хиляди луковици, дарени от Холандия. Дизайнер на цветната мозайка е Ян Хулдемонд, работил като главен дизайнер на световноизвестните градини с лалета в  Кукенхоф, Холандия. Идеята за цветната мозайка е на Посолството на Кралство Нидерландия, подкрепена от Столична община и е израз на приятелството и партньорството на Нидерландия и България в рамките на Европейския съюз.

Фолклорната изпълнителка Ангелина Милева показва свои детски снимки и разказва за първите си изяви на музикалната сцена, както у нас, така и в чужбина още като дете. Срещата “Край огнището” тази седмица е с Яница, която освен поп-фолк хитове, има в репертоара си и народни песни, които се радват на голям успех.

КАТЕГОРИИ