Здравко Мандаджиев се чувства горд с преподавателската си дейност

Здравко Мандаджиев се чувства горд с преподавателската си дейност

Здравко Мандаджиев е специален гост на предаването “Бащино огнище”, посветено на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За него този празник е много специален, защото освен фолклорен изпълнител, той от доста години се занимава и с преподавателска дейност и се гордее с това.

“Чувствам се щастлив, когато работя с ученици и предавам на тях, това което знам, което съм учил. Много съм щастлив от факта, че те по най-интересния начин се докосват до българското, до българския фолклор, до нашите традиции, до нашите корени”.

В момента Здравко Мандаджиев работи по четвъртия си самостоятелен албум и вече има няколко записани песни, две от които са познати. Първата песен е “Горд баща” и е много специална за него, защото е посветена на неговия син Димитър. Авторската песен “Виното лекува” също е позната на почитателите на народната музика.

В аванс певецът разкрива и още новини за албума.

“Направих една интересна песен, която кръстих “Имен ден”. Тя е написана за имения ден като цяло, а не точно за определен светец, за да може да се пее на всеки един празник. Интересното тук е, че текста ми го написа Полина Дакова и аз доста време го имах този текст, но някак си не можех да измисля музика и така един ден пратих текста на моята колежка Ивелина Колева. Тя веднага реагира и ми написа една мелодия. Аз я харесах още от първия път, така че музиката на тази песен е на моята колежка Ивелина Колева, за което й благодаря. Също така записах и една северняшка песен, ритъмът е дайчово хоро “Лиляна, Лилянчице”. Пак гледам албумът да е разнообразен като ритми, да бъдат включени различни фолклорни области, защото ние изпълнителите обикаляме цяла България и сме длъжни да имаме от всичко по-малко, да ни е разнообразен репертоара и хората да се веселят на нашите песни”.

В четвъртия си албум Здравко Мандаджиев ще включи и дуетната песен с Ивелина Колева “Бате, Василе”, която снимаха в празничната пролетна програма на телевизия “Планета”. Песента е с тракийско звучене, текстът е на Ивелина Колева, а мелодията е на Здравко Мандаджиев. 

Денят на детето, също е сред любимите празници на изпълнителя, който емоционално споделя.

“Искам да спомена и един друг празник, 1 юни - Денят на детето, няма как да не го спомена, тъй като децата са нашето бъдеще, те са нашите слънца. Тъй като и аз от близо една година съм родител, виждам каква радост и какво щастие е да имаш детенце. За мен празникът е двоен, защото моят син на 2 юни има рожден ден. Искам да поздравя всички родители и всички дечица с този празник”.

КАТЕГОРИИ