Златна есен в “Бащино огнище”

Златна есен в “Бащино огнище”

Есен е – един от най-красивите и романтични сезони. Дали заради тихите, навяващи тъга дъждове или заради падащите, обагрени в различни нюанси листа, но есента носи много романтика. През октомври цветната есен е навсякъде около нас – в парка, в градината, в планината и само трябва да спрем за миг и да се насладим на тази красота.

Два големи празника – 14 октомври - Петковден и 19 октомври – денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец отбелязваме в предаването тази седмица. Светецът е един от най-известните български духовници, лечител, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари, покровител на миньорите. В християнската митология Св. Петка е светица-лечителка, пазителка от болести, покровителка на брака и плодовитостта. Авторитетът на Св. Петка, като покровителка на българския народ, се дължи до голяма степен на житието, написано за нея от патриарх Евтимий Търновски. Разказва се, че светите мощи на Светицата правят чудеса и лекуват.

Музикалният театър “Стефан Македонски” тази година чества 100-годишен юбилей. Той е уникално явление в художествения живот на страната и единствен по рода си на Балканския полуостров, затова предаването ни среща с директора на Държавен музикален и балетен център Марияна Арсенова, с която говорим за юбилейния спектакъл “100 години професионален оперетен театър в България”. С него солисти, оркестър, хор и балет отдават почит на първосъздателите на оперетата у нас и на поколенията творци преди тях.

Нелина и Поли Паскова са музикалните домакини в “Бащино огнище”. Родената край Дунава певица разказва за игрите на своето детство. Нелина се връща години назад, за да сподели със зрителите спомените от онова безгрижно време.
Поли Паскова пък ще ни отведе до Украйна, където неотдавна гостува на бесарабските българи. За концертите там и за поклонението си пред мощите на Св. Петка в румънския град Яш е нейния разказ “Край огнището”.

КАТЕГОРИИ