140 години от Освобождението на България в “Бащино огнище”

140 години от Освобождението на България в “Бащино огнище”

На 3 март честваме 140 години от Освобождението на България от Османско владичество. Тази дата слага началото на Третата българска държава през 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя. На 3 март се прекланяме, както пред подвига на войните-освободители – руси, румънци и финландци, така и пред саможертвата на 250 хиляди български опълченци, които смайват военните кореспонденти от Европа със своя героизъм. По повод Националния празник на България в предаването “Бащино огнище” гостува историкът проф. Божидар Димитров.

Нашата камера ще отведе зрителите до храм-паметника “Рождество Христово”, северно от град Шипка. Това е едно от най-свещените места за българския народ, истински пантеон на безсмъртието, в който се пази спомена за подвига на руските войни и българските опълченци, загинали за освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 година. Идеята за основаването му е на руския дипломат граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева. Средствата за строежа са дарени от руския народ, а жителите на град Шипка даряват парцела. Мемориалът е открит официално на 27 септември 1902 година в чест на 25-годишнината от битката при прохода Шипка,
Поздрав към зрителите за Националния празник ще отправят Славка Калчева, Росица Пейчева и Галена.

Ще Ви отведем на грандиозния концерт “25 години радио Веселина” в зала “Арена Армеец” в София. На сцената пяха едни от големите звезди на Балканите, сред които Цеца Ражнатович, Пеги Зина, Галена, Цветелина Янева, Фики и др. Началото на концерта дадоха музикантите и солистите от оркестър “Орфей”, от които взехме първото интервю за предаването тази година. Зрителите ще научат още как се чувства Цветелина Янева след официалното си завръщане на голямата сцена след майчинството.
Фики споделя какво е да си баща и не пропуска да отправи своя специален поздрав за 8 март към своята съпруга и всички българки, независимо къде се намират по света.

КАТЕГОРИИ