141 години Национална библиотека в “Бащино огнище”

141 години Национална библиотека в “Бащино огнище”

На 10 декември Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” навърши 141 години от своето създаване. Само месец след Освобождението е бил необходим, за да се вземе решение, че за да е силна и просперираща България, е нужно развитие на културата и създаване на книжовен храм. По идея на софийския учител Михаил Буботинов на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател Марин Дринов, която да създаде българска национална библиотека.

Днес Националната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” разполага с над 8 милиона библиотечни единици. Това са не само книги и периодични издания, а и картографски материали, ръкописи, документи, музикални материали, електронни книги. Осем милиона съкровища, чиято стойност не може да бъде определена, защото са безценни. Най-голямата българска библиотека разполага с книги на почти всички езици, които се говорят в света, включително и на някои от застрашените и обявени под закрилата на ЮНЕСКО.

Ще ви отведем на фотоизложбата на Анита Кьосева - “Гледни точки от съвремието към българския фолклор”.

В предаването отдаваме почит към легендата на българския театър – Стоянка Мутафова. Актрисата почина на 6 декември на 97-годишна възраст. За своите професионални постижения Стоянка Мутафова има множество отличия, сред които орден “Стара планина”, наградите “Аскеер”, “Златен век”, “Златен Кукерикон”, почетна награда “Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство” и много други. През 1956 г. става един от основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константнов”, където преминава и основната част от кариерата ѝ. Следват повече от 70 години на сцената, над 100 театрални роли и над 30 в киното. С “Госпожа Стихийно бедствие” и “Столетие мое” Стоянка Мутафова беше до последно при своята публика.

В “Незабравените” Пепи Христозова разказва за своята интерпретация на две от песните на голямата Недялка Керанова. Здравко Мандаджиев представя най-новото заглавие в своя репертоар, триото “Дядо попе” с неговите колежки Ивелина Колева и Пепи Христозова, а поводът да си говорим с Иван Дяков “Край огнището” са песните за сватби.

КАТЕГОРИИ