24 май в “Бащино огнище“

24 май в “Бащино огнище“

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на нашата духовност, на онова, което ни е запазило като българи. Всеки от нас е скътал в сърцето си по един свиден спомен за този най-български празник. Спомен, в който има слънце и синьо небе, разцъфтели божури, окичили портретите на братята Кирил и Методий, и бодрия ритъм на онази неповторима песен, която повече от 100 години звучи като заклинание и вяра в бъдещето:

“Върви, народе възродени,
към светли бъднини върви!”


Ще разгледаме изложбата “Дворецът за изкуството”, подредена в Националната художествена галерия “Двореца”. Чрез картини се проследява зараждането и развитието на културната политика на следосвобожденска България. Представена е и специална колекция от картини на цар Фердинанд.

Ще си спомним за Нончо Воденичаров. На 30 май се навършват 10 години от неговата внезапна смърт на Филипините, по време на снимките на “Сървайвър”. И макар, че днес не е сред нас, споменът за него е жив в сърцата на приятели и почитатели. 

Всяка година в края на май и началото на юни Долината на розите, сгушена в прегръдките на Балкана и Средна гора, се обагря в цикламено, а във въздуха се понася божествено ухание на рози. Тази година за 51-и път Казанлък избра най-красивото момиче сред абитуриентките в Общината, което ще носи с отговорност короната на “Царица Роза 2019“. Кулминацията на празниците е на 2-ри юни, когато ще се състои празничното шествие в центъра на града. В него ще се включат над 3 000 участници.

Тази седмица гост на предаването е Славка Калчева. Певицата представя клиповете на песни, които е включила в предстоящия си албум, който тази година ще се появи на музикалния пазар.

“Намирам се в период, в който подготвям издаването на моя нов албум. Песните за него са готови, записани и се надявам много да Ви харесат.“

 

КАТЕГОРИИ