300 изпълнители, 10 000 песни, 2 200 албума за 30 години “Пайнер”

300 изпълнители, 10 000 песни, 2 200 албума за 30 години “Пайнер”

На 13 февруари музикална копания “Пайнер” навърши 30 години, а това беше повода нейният собственик инж. Митко Димитров да даде интервю за в-к “Телеграф”. Това, което прави впечатление, е неговият съвет към изпълнителите в поп-фолка, а той е:

“Да бъдат себе си. Тогава ще са най-убедителни и успешни!”

И днес, 30 години след своето основаване, “Пайнер” е най-голямата музикално-издателска и продуцентска компания в България. С нея са свързани имената на повече от 300 изпълнители, продуцирани са над 10 000 песни, събрани в 2 200 албума, а 6 000 видеоклипа, концерти и предавания се появиха в ефира на телевизиите с марката “Планета”.

“През всичките тези години сме били радетели на възможно най-доброто качество, доближаващо се до световното ниво – споделя инж. Димитров и продължава – Когато имаме една хубава песен, качеството на звукозаписа допринася да привлечем още повече вниманието на почитателите. Когато има перфектна картина и звук, хубавата песен влиза по-лесно в душата на човека.”


За меломаните голям интерес представлява началото на “Пайнер” и първите изпълнители, продуцирани от компанията. Не е тайна, че това са били оркестрите за българска народна музика, но коя е първата певица в поп-фолка?

“Първата певица, с която започнахме професионална работа, бе Глория. С нея започнахме много успешно и убедително. Преди това бяхме чували много хубави неща за нея, познавахме гласа й от записи. Организирахме среща по средата между Димитровград и родния й град Русе – във Велико Търново. Там обсъдихме как да действаме занапред, тя прие идеята, подписахме договор и заработихме заедно. Въпрос на взаимно доверие и прозорливост, и така вече повече от 25 години.”


Следващите големи имена, продуцирани от “Пайнер” са Емилия, Ивана, Мария, Анелия, Гергана, Преслава, Галена, Джена и още много други, превърнали се в истински музикални идоли за няколко поколения българи.

“Убедителен успех имахме и с Ивана. Направихме бум като наложихме големи сръбски хитове на български език, в нейно изпълнение, като “Шампанско и сълзи”, “Нещо неТипично”, “Като на 17” и много други. Успехите на Преслава, Галена, Анелия, Джена вече вървят паралелно. Гергана пък беше първата, която стана звезда за една нощ от ефира на телевизия “Планета”.

Според инж. Митко Димитров няма точна формула за успех, защото времето се променя непрекъснато и всичко зависи от него, и днес се изисква повече продуктивност, артистичност и енергия в един изпълнител, а неговият характер трябва да подхожда на това, което пазарът изисква.

снимки: Костадин Враджалиев

КАТЕГОРИИ