40 години - България космическа нация

40 години - България космическа нация

Преди 40 години, на 10 април 1979 година, българин полита в Космоса – страната ни става шестата в света космическа нация. Още през март 1978 г., след подбор от 700 кандидати, Георги Иванов e избран за космонавт от програмата Интеркосмос, а година по-късно, на 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб “Союз-33“ с международен екипаж. На борда са първият български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников.

Две години преди полета на първия български космонавт – през 1977-ма гласът на Валя Балканска полита в Космоса със Златната плоча на Вояджър, поставена на борда на двата космически апарата с песента “Излел е Делю хайдутин”. За тези бележити дати от българската история разказва новия брой на предаването “Бащино огнище“, което отбелязва и Международния ден на авиацията и космонавтиката. Точно преди 58 години, на 12 април 1961 г., Юрий Гагарин става първият човек в света, извършил полет в космическото пространство.

“Бащино огнище“ обръща поглед и към още една бележита дата за България – 140 години от приемането на Търновската конституция. Тя е първият български основен закон, възродил страната ни за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност.

Зрителите на телевизия “Планета“ ще могат да се насладят и на изложбата “Да съградиш столица“, която разказва за пътя, който извървява София от Освобождението си до края на 90-те години на миналия век.

Музикалната среща в “Бащино огнище“ тази седмица е с Веселин Маринов.

КАТЕГОРИИ