Апостол на българщината

Апостол на българщината

“Апостол на българщината” е най-новият филм от поредицата “Митове и легенди”, посветен на личността и делото на проф. Божидар Димитров. Той е човекът, за когото Отечество, национална гордост и участие във всички въпроси на съвремието и бъдещето на България, бяха изпълнени с реална дейност. С телевизия “Планета” го свързваше дългогодишно приятелство и сътрудничество, точно затова ние сме събрали някои от най-хубавите му интервюта пред нашата медия.

Проф. Божидар Димитров бе историк, доктор на историческите науки, дългогодишен директор на Националния исторически музей. С изумителната си работоспособност, с професионалните си умения и упоритост той участва активно в създаването, укрепването и утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България, с престижно име у нас и в чужбина.
През 2009 г. той бе избран за народен представител, а в първото правителство на ГЕРБ бе министър без портфейл, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция “Архиви” и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

В навечерието на Деня на народните будители през 2014 година на тържествена церемония в Националния исторически музей проф.Божидар Димитров получи отличието “Апостол на българщината”. Призът е с морален характер и се присъжда на най-достойния през годината български патриот.
Проф. Божидар Димитров си отиде на 72-годишна възраст, на 1 юли 2018 година, но след него остава много - написани книги, построени и възстановени църкви и паметници, приповдигнатото самочувствие на българина, че сме народ, както с история, така и с бъдеще.

КАТЕГОРИИ