Атанас Стоев-Канара – председател на жури на престижен конкурс

Атанас Стоев-Канара – председател на жури на престижен конкурс

На 8 септември почетният гражданин на Чирпан Атанас Стоев-Канара ще бъде председател на журито на Първия национален фолклорен конкурс “Атанаска Тодорова”. В него наред с ръководителя на оркестър “Канарите” ще бъдат още солистката на формацията Надя Стоева, Ваня Монева – диригент на хор “Космически гласове”, проф. Светла Станилова и Трифон Йорданов.
За първи път Община Чирпан и Къща музей “Пейо Кр. Яворов” организират този конкурс за певци и инструменталисти на името на голямата народна певица Атанаска Тодорова. Тя е една от първите певици, които популяризират тракийския песенен фолклор и точно затова песните й не бива да бъдат забравени.
2
Голямата тракийска певица Атанаска Тодорова е родена през 1896 г. в Чирпан, а от 1935 година Сирак Скитник я привлича за редовен сътрудник на Радио София. Репертоарът ѝ се състои от над 400 песни, а повече от 280 от тях са записани на грамофонни плочи. Освен в България, изнася концерти в Югославия, Албания, Унгария, Чехословакия, Германия и др. През 1958 година Атанаска Тодорова е удостоена с орден „Кирил и Методий“ – ІІ степен. Отива си от този свят през 1979 г. в София.
За нея казват, че е Майстор на импровизацията. Постига единство на текст и мелодия, като тук-там “доизкусорява”, променя, доразвива и усъвършенства било в текста или мелодията. Не случайно казват, че има “глас меден Загорски”, защото гласът на Атанаска Тодорова има специфичен тембър, той е силен, ясен, красив.

КАТЕГОРИИ