Атанасовден предвещава края на зимата

Атанасовден предвещава края на зимата

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.
“Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта” – казват българите. Според поверията и традициите свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Легендата разказва как облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. Най-именитите Атанасовци в музикална компания “Пайнер” са Атанас Стоев – Канара и Атанас Стоев-младши. Заедно с третия наследник Атанас Стоев те ще отбележат подобаващо празника, защото Атанасовден е тържество и за Джена, и за целия оркестър “Канарите”.
2
Специално за своя имен ден Атанас Стоев – Канара дари уникална везана икона на Св. Богородица на един от най-старите манастири в Европа – “Св. Атанасий” в село Златна ливада, близо до Чирпан. От това село е дядото на именития музикант и там оркестър “Канарите” много често са имали концерти, особено за празника Летен Атанасовден. Заедно с акордеониста в манастирската обител бяха неговата съпруга Надя Стоева и кмета на селото Ирина Панева. Кметицата благодари на семейство Стоеви за жеста и им пожела здраве и дълго да ни радват с песните си.
Музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” също се присъединяват към пожеланията и казват: Честит имен ден на всички, които носят името на свети Атанасий – да са здрави, късметлии и много щастливи!

КАТЕГОРИИ