Ави Бенеди: Обичайте България и се гордейте

Ави Бенеди: Обичайте България и се гордейте

От няколко години израелският певец и композитор Ави Бенеди е избрал да живее в България. Професионалните му ангажименти често го отвеждат до различни точки по света, но като че ли нашата страна успява да го плени и да си заслужи особено място в сърцето му:

“Аз много обичам България – казва Ави Бенеди и допълва – Тук съм от 3-4 години. Хората са много топли. Семейството ми скоро ще дойде. Искаме да си купим къща, в която всички да се събираме през лятото. България е в моето сърце“.

Наскоро изпълнителят направи и песен с патриотично послание към всички българи, която озаглави - “Някой ден“. Тя е съвместен проект с една от емблемите на родната естрада - Етиен Леви и покорява още с първите ноти. За историята на песента двамата разказват в “Бащино огнище“:

С Ави се запознахме на един концерт, в памет на Емил Димитров през миналата година – споделя Етиен Леви – и много бързо станахме приятели. Негова беше идеята да направим заедно дует. Един ден ми се обади и ми каза: “Имам една прекрасна песен. Ела да ти я изсвиря“ - Аз отидох. Чух прекрасната мелодия, обаче нямахме текст.

“Ави каза, че текста трябва да е много силен, че трябва да е за България, защото много харесва, много обича нашата страна. И аз веднага се сетих, че такъв текст може да ни направи поетът Боби Мирчев. И той изля душата си на един дъх. На един дъх и ние записахме песента. Прекрасен аранжимент направи Ави и неговия партньор Wojtek Grzymala. Фантастична песен, която се запомня, която се запява от хората.“

Видеото на “Някой ден“ е снимано във Велико Търново, Боженци, Дряново, Дряновския манастир, Арбанаси... Емблематични за България места, които Ави Бенеди посещава преди година и мечтае точно там да снима видеоклип на своя песен, посветена на България.
За режисьор на клипа на песента “Някой ден“, Ави Бенеди иска да намери човек, който добре познава България, снимал е в най-красивите кътчета на страната. По препоръка на своята приятелка Севдалина Дякова певецът се свързва с режисьора Николай Скерлев, за когото споделя:

“Сега мога да кажа, че с Ники Скерлев сме приятели и много благодаря за съвместната ни работа. Клипът стана страхотен“, не крие Ави Бенеди, а Етиен Леви допълва - “Искам да благодаря на всички, които взеха най-дейно участие в създаването на тази прекрасна песен.  Това е оркестъра на Българското национално радио и диригента Христо Павлов. Безкрайно съм благодарен за честта, която Ави ми оказа да направим този прекрасен дует. Искам да върна жеста, като аз лично го каня да направим една съвместна песен Ави Бенеди и Вокална група “Трик“.

За финал Ави Бенеди се обръща към зрителите, които съветва:

“Обичайте България и се гордейте, че сте българи!“

 

КАТЕГОРИИ