Българската история - акцент в “Бащино огнище”

Българската история - акцент в “Бащино огнище”

Акцент в новия брой на “Бащино огнище” е 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски и благотворителната кампания “Дари история” на Националния военноисторически музей. Най-светлият образ в българската история остава в паметта на народа с делата и думите си: “Ако спечеля, печеля за цял народ, ако губя, губя само мене си...”. Мястото на Васил Левски в историята не е оспорвано от никого, дори от неговите противници в Националноосвободителното движение. Със смъртта си той се превръща в Национална икона. В една Османска империя, Левски дава пример как трябва да се говори за свободата и за това, че тя трябва да бъде споделена от всички.

Със сигурност Васил Левски е най-цялостната личност в българската история. Той е едновременно духовник, революционер и държавник, и точно в това негово триединство се състои неговият стоицизъм, неговият мащаб, неговата саможертва и неговата безсмъртност. През 2007 година чрез Национално телевизионно допитване, Васил Левски е избран за “Най-великият българин за всички времена”.
Калина Хинкова от Националния военноисторически музей представя на зрителите благотворителната кампания “Дари история”, като ги призовава да потърсят в старите семейни ракли и да предоставят на музея частици от личните спомени на своята фамилия – вещи, писма, снимки, свързани с националната и военна история на България. Ценителите на красотата и на българската етнография могат да се насладят на вълшебството на българските накити и народни носии в изложба на Националния етнографски музей в София - “Накити и български народни носии”.

В рубриката “От моето детство” специален гост е Крисия D, която се връща с радост към това безгрижно време на песни и игри. Екипът на “Бащино огнище” отправя специален поздрав към  Миглена Динева от дуета Сестри Диневи, която е родена на 26 юли. На рождения си ден красивата изпълнителка ще събере роднини и приятели, за да отпразнуват заедно и успешното й дипломиране в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в специалност “Музикална педагогика”. Гост “Край огнището” е фолклорният изпълнител Деян Митев. Наскоро певецът  засне видеоверсии на две народни песни, които ще бъдат включени в предстоящия му фолклорен албум.

КАТЕГОРИИ