Царският дворец - един от красивите символи на София

Царският дворец - един от красивите символи на София

На 3-ти април 1879 година София официално е обявена за столица на Княжество България. Идеята е на проф. Марин Дринов, а решението е взето от Учредителното събрание във Велико Търново. През 2019 година се навършват 140 години от това важно за България събитие, а важна роля за избора изиграва факта, че градът се намира в центъра на българските земи, обединявайки Мизия, Тракия и Македония, разпокъсани от Берлинския договор и е на пътя, свързващ Европа и Азия. София е 15-ят по големина град в Европейския съюз, а празникът й се отбелязва на 17 септември - деня на Светите мъченици София и трите й дъщери, Вяра, Надежда и Любов.

Една от най-старите сгради в самото сърце на София е Царският дворец. Той е създаден след Освобождението.

“При княз Александър І Батенберг се извършва първото преустройство и строеж на нов дворец – разказва Жанет Митева, историк в НХГ - При княз Фердинанд се изгражда източното крило на двореца. Тази строителна кампания продължава от 1880 до към края на 20 век.“

Чрез камерата на “Бащино огнище“ зрителите ще имат възможност да разгледат Червения салон на двореца, където са посрещани официални гости, а също и Балната зала.

Първи април е Международният ден на хумора и шегата, а тази година Домът на хумора и сатирата в Габрово чества 47-ят си рожден ден. На 1 април е ден на отворените врати за гостите му, а програмата започва в 10 часа с театрални етюди с габровски шеги. За децата ще отворят врати 2 ателиета – в 11 часа ателие “Повече усмивки“– за рисуване на балони, а от 14.30 ч. - ателие “Малкият Чарли Чаплин“.

Пепи Христозова представя на зрителите видеото на новия си фолклорен дует със Здравко Мандаджиев “Стати, стани, Тодоре“, а музикални гости в предаването още са Лазар и Айшенур.

КАТЕГОРИИ