“Бащино огнище” отбелязва 80 години Дунавско хоро

“Бащино огнище” отбелязва 80 години Дунавско хоро

Отбелязваме 80 години от раждането на Дунавското хоро – неофициалният химн на България. То е сътворено през април 1937 г. от военния музикант, композитор и баща на духовата музика у нас, Дико Илиев. Дунавското хоро е един от символите на българската нация и култура. За най-популярното българско хоро разговаряме с главния диригент на Гвардейския духов оркестър, майор Ради Радев и с Йордан Йончев – Гъмзата!
Всяка година на 17 май Българската православна църква почита паметта на Светите Баташки мъченици, загинали за православната вяра по време на турското робство. За да отбележим героизма на всички, платили с живота си, “Бащино огнище” ни отвежда в храма “Света Неделя” в Батак, превърнат в музей-костница.
Фотографът Иво Хаджимишев ни разказва за основоположниците на българската фотография - фамилията Карастоянови, а в рубриката “От моето детство” солистките на оркестър “Плам”, Кристина Димитрова и Цветина Маринова, не само си спомнят, но и запяват песни, от това безгрижно и щастливо време.
Напълно в унисон с хубавите, слънчеви дни заедно с Юнона, екипът на предаването ни отвежда на изложението “Цветни дни в София”. Там певицата си спомня с любов и вдъхновение за своя роден град Казанлък и емоциите, съпътстващи Празника на розите.

КАТЕГОРИИ