“Бащино огнище“ отбелязва Деня на народните будители

“Бащино огнище“ отбелязва Деня на народните будители

На 1 ноември е Денят на народните будители, който е посветен на делото на просветителите, книжовниците, революционерите, съхранили през вековете духовните ценности и морала на нацията. Тази дата не е избрана случайно. По стар стил това е деня на чудотвореца Свети Иван Рилски – небесният покровител на България. В новия си брой “Бащино огнище“ отбелязва празника и разкрива интересни факти за Деня на народните будители, който се чества за първи път през 1909 г. в Пловдив. С Указ на цар Борис Трети от 1923 г. 1-ви ноември е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. Сред най-популярните народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, Св. Климент Охридски, Неофит Бозвели, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Евлоги и Христо Георгиеви и много други, показали какво означава да милееш за Родината си, да възнасяш името й и с гордост да си готов да отдадеш живота си за нея.
Предаването ще отведе своите зрители в столицата на Македония, където ще се поклоним пред паметта на Св. Климент Охридски, патрон на катедралата, в центъра на Скопие. Тя е една от емблемите на македонската столица. Строителството на храма започва през 1972 г. по проект на архитект Славко Брезовски. Завършеният храм е осветен на 12 август 1990 г. по случай 1150-тата годишнина от рождението на нейния патрон — Свети Климент Охридски. На 25 ноември ние почитаме паметта на Св. Климент Охридски, ученик на светите братя Кирил и Методий.
Иван Гранитски, директор на издателство “Захарий Стоянов“ представя на зрителите поредицата “Дълг и чест”. Всяка книга включва художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена, на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Родината ни - България.
Срещата “Край огнището“ тази седмица е с Мария Петрова, една от най-обичаните и популярни изпълнители на стари градски шлагери, която съвсем скоро ще празнува и рождения си ден.

КАТЕГОРИИ