“Бащино огнище” показва идилия в бяло

“Бащино огнище” показва идилия в бяло

Въпреки, че януари 2020 г. съвсем не е снежен, зимното настроение присъства в новото издание на предаването за традиции и фолклор “Бащино огнище”. За да зарадва своите зрители с красива зимна картина, то предлага разходка в изложбената зала, в която са експонирани картините на видинския художник Димитър Вецин. Топлината на цветовете дори и в зимните мотиви, множеството детайли в архитектурата, бита и облеклото на персонажите, превръщат платната на художника, не само в ценни произведения на изкуството, но и в красиви архиви на живота в българското село от недалечното ни минало.

Ще ви срещнем с Петя Илиева, която по професия е графичен дизайнер, а по призвание – майстор на шевици, вдъхновени от красотата на традиционната везба. Тя създава бижута, в които с любов и талант вгражда автентични народни бродерии, които сама изработва.

Един от известните представители на името Атанас, безспорно е ръководителят на оркестър “Канарите”, Атанас Стоев. И понеже той отбелязва своя имен ден по стария календар, на 31 януари, съвсем закономерно гостува в “Бащино огнище”, за да сподели спомените си за този празник от своето детство, та чак досега. В семейството празнуващите са вече трима с името Атанас Стоев, а това е една от големите му радости и удовлетворения в живота.

Специален гост в предаването тази седмица е Юнона. Тя ще пренесе зрителите към началото на 2020 година, която за нея започна в Канада. Певицата работи упорито и по нов албум с български народни песни, но кога той ще бъде завършен, гледайте в “Бащино огнище” тази вечер от 19.30 ч. по телевизия “Планета Фолк”.

КАТЕГОРИИ