“Бащино огнище“ с поздрав от България

“Бащино огнище“ с поздрав от България

В новия брой на предаването “Бащино огнище” ще отбележим 13-ия рожден ден на телевизия “Планета Фолк“ с част от обичаните изпълнители на музикална компания “Пайнер“. Здравко Мандаджиев, Пепи Христозова, Пламен Димитров, ръководителят на оркестър “Плам“, Милко Калайджиев и Юнона поздравяват зрителите на фолклорния канал и споделят защо той има свое запазено място в българския телевизионен ефир. Вече 13 години “Планета Фолк“ има верни почитатели и извън пределите на страната, а наред със сънародниците ни, много чужденци също избират програмата на най-българската музикална телевизия.

Голямата мисия, която тя си постави е да съхрани и пренесе във времето обичани народни песни, музика, която ни връща към традициите и е наша национална идентичност, музика, която ни възпитава да бъдем повече българи и родолюбци. Цяла плеада талантливи изпълнители от музикална компания “Пайнер”, както фолклорни, така и звезди на поп-фолка, възраждат нашия изворен фолклор, дават му нов живот и влагат своя естетика, чувство и цвят на автентичните народни песни. Както и досега, телевизия “Планета Фолк” ще изпраща до своите многобройни приятели в целия свят искрен поздрав от България с песни и танци, от които нито едно сърце не може да остане равнодушно.

Музикални гости на предаването още са Иван Дяков и неговата дъщеря Ивана, а повод за срещата е освен годишнината на “Планета Фолк“, така също и личния празник на певеца, който на 16 март посреща рождения си ден. “Бащино огнище“ ще срещне своите зрители и с Янко Неделчев, който пък представя едно различно свое лице. Ще научите какви са пристрастията на изпълнителя извън неговата голяма любов – музиката.

Ще представим и документалната изложба “150-години от учредяването на Българската екзархия”  в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията показва оригинални документи, свързани със създаването на самостоятелната българска църква и избора на първия български екзарх Видинският митрополит Антим I.

Показани са портрети на изтъкнати църковни дейци, свързани с първите години от съществуването на Екзархията. По силата на Султански ферман от 27 февруари 1870 г. и на екзархийския устав, изработен от Църковно-народния събор в Цариград през 1871 г., Българската екзархия става първата официално призната българска институция след близо 500 години турско робство.

КАТЕГОРИИ