“Бащино огнище” става на 18 години

“Бащино огнище” става на 18 години

На 8 януари 2020 г. “Бащино огнище” отбелязва своето пълнолетие – 18 години. През 2002-ра година в ефира на телевизия “Планета” стартира първото оригинално предаване на медията. Идеята за неговото име идва от цитат на Г. С. Раковски, увековечен на двусводовия мост на Чаршията в “Етъра”, който гласи: “Бащино огнище не оставяй, стари обичаи не презирай!“. Музиката на шапката е на известната песен “Де е България”, по текст на Иван Вазов, но с нов оригинален аранжимент на Митко Петров. Неслучайно мотото на предаването е: “Традициите са живи!”, защото неговата идея е да пазим и съхраним българския дух и традиции.

За тези 18 години “Бащино огнище” се е превърнало в трамплин за много рубрики и нови самостоятелни предавания като “Песен без граници”, “Гласовете на България”, “От моето детство”, “Незабравените”, “Песните на България” и др. “Бащино огнище” е едно от най-интересните предавания за нашите сънародници в чужбина, с което най-много сме пътували в България, но и по света.   
Равносметката – 870 предавания, хиляди срещи... Планините и морето, розовите градини, сгушени в подножието на Балкана, кукерите от Перник до Стрелча, песните на Тракия, Пиринския край, Шоплука, Добруджа, Родопите. Манастири и храмове,  археология, история и култура, празници и традиции, народни занаяти, признати и самородни таланти – са сред темите на предаването.

През годините “Бащино огнище” направи съпричастни своите зрители на тържествената церемония за приемането на България в Европейския съюз, на Молебена за освобождаването на българските медици от затвора в Либия, 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, интронизацията на Патриарх Неофит, 760 години от обновяването на Боянската църква, Пловдив – Европейска столица на културата – 2019, София – 140 години столици, стотици знакови събития. Предавания, наситени с всичко онова, което ни дава самочувствие на древен народ с богата култура, с вяра в националната ни идентичност и в силата на българския дух.

КАТЕГОРИИ