“Бащино огнище” в сезона на маскарадните игри

“Бащино огнище” в сезона на маскарадните игри

В първите месеци на годината по нашите земи обикалят кукери и сурвакари, чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, джамалари, а това е поводът предаването “Бащино огнище” да представи традицията на маскарадните игри. Според легендата, ако кукер поиграе в дома ти, в теб непременно ще се всели доброто. Кукерите са познати в Източна Тракия, на отделни места в Добруджа, в Средногорието и Родопската област. В източна България ритуалът се извършва в периода между Месни и Сирни Заговезни, а в западна – между Коледа и Богоявление.

На 12 януари Разлог бе домакин на Международния кукерски карнавал ”Старчевата”. “Сурва 2019” ще огласи Перник за 27 път от 25 до 27 януари, а Ямбол се готви за 20-тото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал “Кукерландия”, който ще се проведе от 28 февруари до 3-ти март под мотото “Когато фестивалът е живот”. Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. През декември 2015 г. уникалният народен обичай бе включен в списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство.

На 14 януари, Васильовден по стар стил, в град Съединени се изпълнява автентичен сурвакарски ритуал, който носи името Куди. Групи от младежи и момчета обикалят домовете и благославят стопаните за здраве. На празника гостуваме по покана на Татяна, защото нейния син от години е част от т.н. “куда” в града.

Юнона е специален гост в рубриката “От моето детство”, където споделя мили спомени от този период. Зрителите ще се срещнат с Ивана в навечерието на рождения й ден, 31 януари, а поводът е нейния двоен празник - юбилей и 20 години на музикалната сцена. Изключително емоционална е и срещата с Татяна в родния й дом в град Съединение.

 

КАТЕГОРИИ