“Бащино огнище” за Петковден

“Бащино огнище” за Петковден

За Св. Петка казват, че е небесната покровителка на българския народ. Почитаме я на 14 октомври с празника Петковден. На Св. Петка са посветени десетки храмове и манастири из цялата българска земя. В центъра на София, в подлеза на ЦУМ, се намира един от духовните паметници от Средновековието, храмът “Св. Петка Самарджийска”, който действа и до днес. Съществува хипотеза, според която вляво от олтара тайно през нощта на 18 срещу 19 февруари 1873 г. е бил препогребан Апостолът на свободата, Васил Левски.

В народния календар Петковден отбелязва края на топлото време и настъпването на зимата. Св. Петка се почита като закрилница на дома и семейството и покровителка на плодовитостта и раждаемостта. С Петковден се свързват последната есенна сеитба и прибирането на реколтата. Именици са всички, носещи името на Света Петка Параскева. От музикална компания “Пайнер” празнува народната певица Пепи Христозова.

“Бащино огнище” отбелязва 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. Заедно със своя брат Христо Георгиев са сред най-големите благодетели в следосвобожденска България. Венецът на тяхното дарителство е сградата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Братята Георгиеви даряват 800 000 лв. за строителството и парцел в центъра на София, на стойност 200 000 лв. Пред фасадата на Ректората са поставени внушителните бронзови фигури на Евлоги и Христо Георгиеви. В завещанието си Евлоги Георгиев оставя кратка бележка, която гласи:

“Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на Отечеството ми, ме прави да умра спокойно.”


Здравко Мандаджиев гостува в предаването с песни от репертоара на народния певец Борис Машалов. Срещата “Край огнището” тази седмица е с Мария и Магдалена Филатови. Близначките представят новите си видеоклипове, които снимаха през лятото. Певиците споделят, че привършват работата и по своя четвърти албум в музикална компания “Пайнер”.

КАТЕГОРИИ