“Бащино огнище” – за траките и виното

“Бащино огнище” – за траките и виното

На празника “Трифон Зарезан” предаването “Бащино огнище” ще ви отведе в Старосел. Над селото се намира Тракийският култов комплекс, който е археологическа сензация със световна слава. Той е най-големия царски комплекс с мавзолей, открит досега. През 2000-та година проф. Георги Китов се натъква на основния храм (от V век пр. Хр.) на Четиньова могила. Според някои учени, това е последния дом на тракийския владетел Ситалк.

Всеизвестно е, че траките били големи ценители на виното. От северната страна на храма има вкопана скална елипсовидна вана за производство и съхранение на ценната напитка. По време на разкопките около нея са намерени различни предмети, свързани с производството и консумацията на виното. Траките били слънчев народ, слязъл от небето, за да дари земята с творчеството, културата и виното си. В Старосел ще научим любопитни неща за траките и виното, за традициите и празника, честван от векове.

Нелина представя на зрителите най-новата си фолклорна песен “Како Николинке”, която е от категорията по-нови народни мелодии, тип градски песни, създадени през 20-ти век.
Голямото интервю в предаването е с Калина и Невена, които говорят за виното и любовта в чест на празника “Трифон Зарезан”.

“Зимните месеци в традициите на българина са свързани с много празници – казва Калина – Един от най-хубавите празници за нас лично е “Трифон Зарезан”. Някои го честват на 1-ви февруари по нов стил, други на 14-ти по стар стил. Трети пък честват “Свети Валентин”. Аз лично, понеже съм патриот и залагам на традициите, празнувам “Трифон Зарезан”.


Невена допълва, че в българския фолклор има много песни за виното, но има и много песни за любовта. В техния репертоар преобладават песните за любовта:

“Както знаете, виното върви ръка за ръка с любовта, както и любовта, върви ръка за ръка с виното. Според нас те са неизменно свързани. И дори някой да поиска да ги раздели, няма как да го направи. Единствено те опияняват по този прекрасен сладко-горчив начин и това е перфектната комбинация – вино и любов. Обещаваме на нашите почитатели, че съвсем скоро ще направим и ние песен за виното, но няма да оставим любовта настрана.”

В края на разговора двете певици вдигат тост за празника:

“И понеже “Трифон Зарезан” е повод за наздравици, нашият тост към Вас, зрителите, е за много здраве, много успех през годината и много късмет!“

 

КАТЕГОРИИ