Бележити дати в “Бащино огнище”

Бележити дати в “Бащино огнище”

В “Бащино огнище” отбелязваме две бележити дати – 115 години от рождението на Златю Бояджиев и 100 години от края на Първата световна война. Официалната церемония по повод вековната годишнина от края на една от най-унищожителните войни в историята на човечеството се състоя пред Триумфалната арка в Париж на 11 октомври в 11:11 часа местно време. Държавните глави на повече от 80 страни и Световни организации присъстваха на възпоменателната церемония във френската столица. Първата световна война се води от 1914-1918 година. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите са близо 15 милиона души, сред които 115 000 български войници и офицери. За България войната завършва с подписването на Ньойския мирен договор, който налага на страната тежки репарации, ограничения за числеността на армията и отнемане на територии от страната.

Ще ви отведем на изложбата “Портрети от Златю Бояджиев”, подредена в Националната художествена галерия до края на годината. Поводът е рожденият ден на художника, който е на 22 октомври. Преди 115 години в град Брезово, Пловдивско, се ражда един от най-самобитните български художници на XX век. В творчество на Златю Бояджиев има два основни периода, разделени от 1951 г., когато той получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина, след това започва да рисува с лявата ръка. През първия период Златю Бояджиев създава най-ценните си платна – висока Европейска живопис, приложена към българската действителност. През втория период стилът на художника се променя и той създава стотици композиции, портрети и пейзажи с подчертана експресия и драматизъм.
На площад “Света Неделя” ще ви срещнем с екип от археолози, които от няколко години проучват терена в Древна Сердика и ще ви запознаем с последните находки от Античността.

Сестри Диневи представят най-новия си видеоклип “Биле, Биляно”, а голямото интервю тази седмица е с Ивелина Колева, която разказва за най-интересните събития в личния и професионалния си живот през 2018-та година.

КАТЕГОРИИ