Бележити дати в “Бащино огнище”

Бележити дати в “Бащино огнище”

На 22 септември цялата страна празнува Независимостта на България, а във Велико Търново е кулминацията на тържествата. Затова и “Бащино огнище” отбелязва тази бележита дата в българската история. През 1908 г. в Старопрестолната столица с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България. Така 30 години след Освобождението страната ни отново се появява на политическата карта на Европа.

И още една годишнина отбелязваме на 22 септември – 98 години от смъртта на Патриарха на българската литература, Иван Вазов. Писателят е живата връзва между Българското национално възраждане и Следосвобожденското време. Той е първият професионален писател в българската културна история. С романа “Под игото”, драмата “Хъшове”, комедията “Службогонци” и др., Вазов оставя емблематична следа в родната драматургия и литература.

Музикални гости в “Бащино огнище” са Веселин Маринов, който разказва за предстоящите си срещи с публиката, както и Здравко Мандаджиев. Народният певец представя новите си фолклорни мелодии.

КАТЕГОРИИ