Богоявление в Костандово и Дорково в “Бащино огнище”

Богоявление в Костандово и Дорково в “Бащино огнище”

На 8 януари “Бащино огнище” навърши 18 години, а целият празничен брой е посветен на пълнолетието. Припомняме кои народни изпълнители от музикална компания “Пайнер” издадоха албуми през 2019-та година и кои ни зарадваха с красиви фолклорни програми.
За рождения си ден предаването отвежда своите зрители в Западните Родопи на големия християнски празник Богоявление. Гостуваме в Чепинската котловина в едно от най-старите селища по тези места, Костандово. Тук млади мъже, облечени в български народни носии, скочиха в ледените води, за да бъдат част от ритуала и да продължат традициите на своите предци.

С велик водосвет в местния храм “Свети Илия” започна Богоявленския празник в съседното село Дорково. С тържествено шествие, под съпровода на родопските гайди, присъстващите се отправиха към реката за ритуала, с изваждането на кръста.
Малко преди свещеника да хвърли Светия кръст във водата, един от младите мъже, участник в ритуала изненада своята приятелка с предложение за брак.

Изненаданото момиче, облечено в народна носия, се развълнува силно и каза “Да”, пред погледите на стотиците, дошли да гледат ритуала. В реката се изви мъжко хоро под звуците на родопските гайди, а когато кръстът бе хвърлен в студените води на река “Мътница”, 17 младежи се хвърлиха за него, а Марио Манолов пръв стигна до разпятието и тържествено го вдигна над всички.

КАТЕГОРИИ