България посреща Главата на Римокатолическата църква

България посреща Главата на Римокатолическата църква

Апостолическото пътуване на Главата на Римокатолическата църква в България започва на 5 май в София. Мотото на посещението на папа Франциск е “Мир на земята”. Въпреки, че това ще бъде неговото първо посещение в България, светият отец разказва, че познава страната ни от двегодишен, когато неговата баба го хранела с българско кисело мляко. Заради своята солидарност към онеправданите, папата ще посети и бежански център в България по време на визитата си. Кулминацията на посещението на папа Франциск у нас ще бъде в град Раковски, център на най-многобройната католическа общност в България. С нетърпение и вълнение хората тук го очакват на 6 май, където в църквата “Пресвето сърце Исусово” папата ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на 250 деца от цялата страна.

В този празничен брой на предаването ще ви покажем и уникален дърворезбован кръст, на който са изобразени сцени от живота на Исус Христос. Това произведение на изкуството е създадено от Алексей Алексиев в продължение на седем години, като за направата му, той намира 300-годишно изсъхнало чемширово дърво. За създаването му авторът е вдъхновен от Рафаиловия кръст, който се пази в музея на “Светата Рилска обител”.

В централното фоайе на Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в столицата бе представена фотоизложба “Аз съм българка” на габровския фотограф Радослав Първанов. Авторът избира 50 различни кътчета на страната ни и 22 момичета с отношение към културното ни наследство, традициите и фолклора, които да бъдат негови модели. Облечени в народни носии, девойките са на фона на знакови исторически, културни и природни забележителности.

Музикални гости в “Бащино огнище” са Анелия в навечерието на своето гостуване в Лондон, Емилия, която говори за празника Гергьовден в своето семейство и фолклорния дует Калина и Невена.

КАТЕГОРИИ