Честит Антоновден!

Честит Антоновден!

Антоновден е не просто празник, посветен на Св. преподобни Антоний Велики – първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм, чиито живот преминава в молитва и пост, не е просто имен ден, повод да почерпят всички, носещи името на светеца, почитан от църквата на 17 януари. Според народните вярвания Антоновден е празник, който отбелязваме, за да се предпазим от болестите и най-вече от шарката и чумата, която дедите ни наричали “лелята”. Така Антоновден е бил известен и като Лелин ден или още Чумин ден и налагал забрани за извършване на определена домакинска дейност и за приготвяне на определени ястия. Жените не трябва да плетат и предат на този ден, а също и не трябва да варят боб и леща, за да не гостува в дома шарката и да не покоси семейството чумата,
2
Имен ден днес празнуват всички с името Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка… От звездите на телевизия “Планета” именички са Тони Дачева и Роксана, чието рождено име е Антоанета. Гласовитата Тони Войводова също празнува днес заедно със своя син, който също се казва Антон. Повод да почерпят за здраве днес имат още Антонио и Тони G, които също почитат деня на  Св. Антоний.
Музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” честитят имения ден на Тони Дачева, Роксана, Тони Войводова, Антонио и Тони G, с пожелания за здраве, щастие и творчески успех!

 

КАТЕГОРИИ