Честит рожден ден на Георги Янев

Честит рожден ден на Георги Янев

На 8 декември цигуларят Георги Янев празнува рожден ден. Музикантът е изиграл изключително важна роля за формирането на новия инструментален сватбарски стил в народната музика от 80-е години на миналия век. Знакови, особено за тракийския стил, остават немалко изпълнения на създадения и ръководен от него оркестър “Орфей”.
Георги Янев не крие, че любовта му към фолклора е наследствена – от неговия баща и дядо.

“Още на 4 годинки ме записаха на уроци по цигулка. Дядо ми Георги Славчев Янев също ме е учил. – спомня си виртуозният музикант - Всичко, което знам от него, съм го изсвирил. Той свиреше много добре българска народна музика, също и пееше много добре бавни песни. Той е от село Златовръх и се е занимавал с много други работи, освен музиката. И дърводелец е бил, и какво ли не... Едно време не е можел само с музика да храни семейството си….”

2
Точно в 17.30 часа телевизия “Планета Фолк” ще почете Георги Янев с избрани видеоклипове на оркестър “Орфей”. Музикална компания “Пайнер”, телевизия “Планета” и многобройните почитатели на българската народна музика поздравяват рожденика и му желаят здраве и творческо вдъхновение.

КАТЕГОРИИ