Честит рожден ден на Пепа Янева

Честит рожден ден на Пепа Янева

Обичаната и популярна изпълнителка на българска народна музика Пепа Янева днес празнува своя рожден ден. Солистката на оркестър “Орфей” ще бъде с най-близките си, но обещава тържество и торта да има. За верните почитатели на фолклора пък издава, че заедно с оркестъра завършват нови мелодии, с които да ги зарадват в близките месеци.
Пепа Янева е родена е в пловдивското село Белащица, а любовта към народната песен е наследила и от двата рода, които са били музикални. По майчина линия е от пеещото село Добралък, а баща й Тодор е бил барабанист в няколко оркестъра в региона. Точно от него наследява таланта си, той пеел и свирил на барабани дълги години в групата на бай Иван - Прагата. С тази група Пепа Янева се изявила за пръв път на сцена още като ученичка в 8-ми клас. После получила покана от прочутия кларинетист Стойчо Кузмов да пее на събор в село Воден с Първомайската група.
2
Пепа Янева е възпитаничка на първия випуск на Музикалното училище в Широка лъка и това е нейния трамплин към музикалната сцена, където всички оркестри я канят да пее с тях. Изявявала се е с оркестър “Искра” на Петко Зидаров, Дълбокоизворската група на Бисер Каев-Байряма, Конушенския оркестър на Никола Илиев, “Тракия” на Иво Папазов. От 1981 г. е солистка на оркестър “Орфей” с ръководител виртуозния цигулар Георги Янев, с който са семейство. Таланта на своите родители е наследила и Цветелина Янева – едно от емблематичните имена в съвременната българска музика, любимка на публиката.
Телевизия “Планета Фолк” и музикална компания “Пайнер” днес изпращат своите поздрави и пожелания за здраве и успехи към рожденичката Пепа Янева, а точно в 17:30 часа “Музикален пъзел” по фолклорния канал ще бъде изпъстрен с песните на оркестър “Орфей”.

КАТЕГОРИИ