Денят на Независимостта в “Бащино огнище”

Денят на Независимостта в “Бащино огнище”

Националният празник за Независимостта на България предаването “Бащино огнище” отбелязва с репортаж от храма “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Именно тук е обявена българската независимост на 22 септември 1908 г. с манифест на княз Фердинанд. В дните около 22 септември старата столица се превръща в Национален център на духовния живот с редица родолюбиви инициативи.

Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите в град Копривщица, поставя началото на новата рубрика “Незабравените”:

“Копривщица е един от малкото градове в България, който дава плеада незабравени личности за всеки един българин. Този град е родното място на Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Петко Каравелов, Димчо Дебелянов, Найден Геров, Йоаким Груев, на благодетеля, раздал всичко на Копривщица – хаджи Ненчо Палавеев. Прекрасна е идеята на телевизия “Планета” да осъществи рубриката “Незабравените” и да окаже по този начин своя дълбок реверанс към личността и делото на тези велики и светли български личности!”

Първият “незабравен” е Георги Бенковски, а поводът е, че на 21 септември отбелязваме 175 г. от неговото рождение. Той е една от най-ярките личности в историята на Българските национално-освободителни борби.

В рубриката “Край огнището” гост е Ангелина Милева. Певицата споделя, че вече е готова с песните за своя първи самостоятелен албум. Те са 14 и са от всички фолклорни области на България.

КАТЕГОРИИ