Денят на София в “Бащино огнище”

Денят на София в “Бащино огнище”

На 17 септември нашата столица посреща своя празник – Денят на Света София и нейните дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Духовната идентичност на София е съхранена завинаги от името й, което значи “Божия премъдрост”. Средец, Триадица, Сердика са древните превъплъщения на днешния космополитен град със 7 000-годишна история. На 3 април 1879 г. Учредителното Народно Събрание във Велико Търново избира София за столица на новоосвободената Българска държава.
Точно в Старопрестолния град ни отвежда предаването “Бащино огнище”, за да разгледаме една от най-новите туристически атракции, разположена в подножието на крепостта Царевец.

В парка на миниатюрите “Търновград – духът на хилядолетна България” са представени над 60 макета на знакови паметници на културата, природни забележителности, архитектурни и исторически шедьоври в мащаб 1:25 на площ от 11 460 кв.м. Сред тях са миниатюри на крепостта Царевец, паметниците на Асеневци, храм-паметника “Св. Александър Невски”, Руската църква, Парламента, Народния театър “Иван Вазов”, Античния театър в Пловдив, Бачковския и Рилския манастир, резиденция “Евксиноград”, Двореца в Балчик, крепостта Баба Вида, Дяволският мост, Паметника Шипка и много други.

Миниатюрите са точни копия на оригиналите в най-малки детайли, направени са от специални пластмаси и са устойчиви на температура от -30 до +50 градуса. Изработката на един макет отнема средно 6 месеца. Макетите са изработени в Украйна, но вече има макетна работилница и в самия парк.
В новия брой на “Бащино огнище” ще видите репортаж от конкурса “Полските щурчета”, който се проведе от 6 до 8 септември в родния град на Веселин Маринов, Полски Тръмбеш. Популярният певец е инициатор на конкурса, провеждан под патронажа на Община Полски Тръмбеш и сдружение “Полските щурчета”. За четвърта поредна година телевизия “Планета” бе поканена за медиен партньор на “Полските щурчета”. Скоро очаквайте и специален филм за младите таланти.
Татяна ще сподели със зрителите на предаването своите най-скъпи и мили спомени от своя първи учебен ден в рубриката “От моето детство”.

КАТЕГОРИИ