Денят на будителите в “Бащино огнище”

Денят на будителите в “Бащино огнище”

На 1-ви ноември отбелязваме Деня на народните будители – просветители, книжовници, революционери, съхранили през вековете духовните ценности и морала на нацията. Датата не е избрана случайно. По стар стил това е денят на чудотвореца Свети Иван Рилски – небесният покровител на България. За първи път Деня на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. С указ на Цар Борис III от 1923 г. 1-ви ноември е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

В рубриката “Незабравените” си спомняме за Пейо Яворов. Столична община купи една от емблематичните за София сгради, на улица “Г. С. Раковски” 136,  в която поетът и революционер e прекарал последните години от своя живот. Националният литературен музей ще стопанисва къщата и ще се грижи за съхранението на паметта на един от най-големите български поети на XX век.

В Националния етнографски музей ще разгледаме изложбата “Пазители на времето или как работи един музей”. Експозицията разказва за дарители, които са завещали ценни предмети във фондовете на музея през последните 10 години. Показани са предмети с колекционерска стойност, традиционно и градско облекло от началото на XX в., икони, картини и много други предмети със своя собствена история.

Зрителите на “Бащино огнище” ще имат среща и с младата звезда на музикална компания “Пайнер”, Радко Петков.

КАТЕГОРИИ