Денят на музиката в “Бащино огнище”

Денят на музиката в “Бащино огнище”

На 1-ви октомври е Международният ден на музиката, който се чества от 1974 година по решение на ЮНЕСКО. Тази дата не е избрана случайно, защото Православната църква почита паметта на Йоан Кукузел, наричан Ангелогласният. Роден от българка през 1280 г., той приема монашески сан и се установява на Атон, където ръководи 8-гласен хор и създава много песни, популярни и до днес. В България 1-ви октомври е обявен за Празник на българските певци и музиканти през 1980 г., когато се отбелязва 700-годишнината от рождението на Св. Йоан Кукузел. Това е поводът в новия брой на предаването “Бащино огнище” да попитаме звездите на телевизия “Планета Фолк” какво е за тях музиката:

“За нас музиката е любов, вдъхновение. Тя лекува душата, когато пеем. Вярвам, че въздействаме на тези, които ни слушат”, казва солистката на оркестър “Пловдив”, Цонка Нанова.


Ангелина Милева споделя, че за нея музиката е извор на живот, изкуство, което я вдъхновява да пее и да създава нови красиви песни.

“Много харесвам една фраза на Уилям Шекспир, който е казал: “Щом любовта се храни с музиката, то свирете и пейте!”

Димана признава, че музиката осмисля нейния живот и е неразделна част от нея:

“Тя е моето вдъхновение, моят стремеж, моята любов! Всичко около мен е музика!”


Христо Косашки вярва, че музиката е нещо голямо и е основополагаща в нашия бит, източник на много емоции, средство за предаване на мисли и универсален език, на който хората се разбират.

“Музиката е и средство за духовно израстване и има космически произход. Ние винаги ще имаме нужда от музика”, категоричен е той.

Пепи Христозова казва, че музиката е нейния живот и е начертала не само професионалния й път, но и житейския.

“Музиката ми е предадена от поколения назад. От сърце честитя на всички колеги 1-ви октомври, Международният ден на музиката. На всички Вас, които обичате нашата музика и на всички Вас, музикантите, пожелавам да има още хубава музика, да се пеят още хубави песни и да има хора, които да обичат и да ценят нашето творчество!”


Голямото интервю в предаването “Бащино огнище” е с поета Борислав Геронтиев, който е голям приятел на телевизия “Планета Фолк”, а с “Пайнер” го свързва дългогодишно сътрудничество:

“В момента телевизия “Планета Фолк” осъществява най-мащабната приемственост по отношение на българската народна песен, а изпълнението на “Лале ли си, зюмбюл ли си” от звездите на “Пайнер” е черешката на тортата по отношение на приемствеността. Мога да кажа, че от първата певица, която беше в “Пайнер”, Глория, до тези сладки пиленца, Калина и Невена, всички, които пеят народни песни в ефира на “Планета Фолк”, пеят народни песни на стари певци и певици. Благодарение на изпълнителите на “Планета Фолк”, старите български народни песни са незабравени!”

КАТЕГОРИИ