Денят на независимостта през погледа на “Бащино огнище”

Денят на независимостта през погледа на “Бащино огнище”

Празникът за Независимостта на България дава начало на новия брой на “Бащино огнище”. На 22 септември 1908 г. с Манифест княз Фердинанд обявява Независимостта на България в църквата “Св. 40 мъченици”, а след това и на крепостта Царевец в старопрестолния Търновград. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със Средновековната българска държава. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар - Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

“За мен Родината е свята и искам да призова всички, които мислят да я напуснат, да не го правят. Много деца, много хора, напуснаха нашата прекрасна Родина и с песните си аз искам да им кажа да се върнат и да останат в тази наша прекрасна България“, отправя апел народният певец Янко Неделчев.


Българският дух се поддържа жив и от писаното слово, а в началото на новата учебна година столичният булевард “Витоша” се превърна в “Алея на книгата”. Книжното изложение на открито се състоя за пета година и на него бяха представени над 50 издателства с новите си заглавия.

Книгите и песните ни учат на родолюбие и патриотизъм. Точно за това и за спомените си от детството разказва певецът Деян Митев:

“Започнах да пея от ранна детска възраст, а първата песен, която научих е “Снощи станах сънен-буден”. Много често съм я пял на училищни тържества и концерти, и е оставила трайна следа в моя живот. В детските ми години много често съм изпълнявал български народни песни и оттам е останала любовта ми към фолклора.”

Гост в “Бащино огнище” тази седмица е и младата народна певица Ангелина Милева, която представя най-новите си песни, заснети това лято.

КАТЕГОРИИ