Девет от звездите на “Пайнер” на фестивала в Неделино

Девет от звездите на “Пайнер” на фестивала в Неделино

Девет от звездите в каталога на музикална компания “Пайнер” ще финализират празничните вечери на традиционния фолклорен празник в Неделино. Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие ще се проведе за 15-ти път в дните от 3 до 5 септември в общинския център на град Неделино. Водещи на фестивалната програма са две от най-популярните лица от ефира на телевизия “Планета” - Атанас Михайлов и Жени Койчева.

Финал на първата фестивална вечер ще направят родопчаните от Виевска фолк група, които вече 40 години преоткриват и пресъздават блестящи образци на родопска народна музика. В концерта на групата ще участва и солистката Димитрия Николова - Абрашева, която наскоро стана майка за трети път. Празничният концерт ще завърши с хитовете на Глория, която е подготвила селекция от обичаните си песни и фолклорен микс специално за публиката в Неделино.

Вечерта на 4 септември може да бъде определена като вечер на музикална компания “Пайнер”, защото тогава публиката ще аплодира изявата на Славка Калчева, на младата народна певица Ангелина, Йоргос Ясемис, а финален фойерверк на празника тази нощ ще постави фолкдивата Емануела. В Гала-концерта след награждаването на най-успешните участници, в третата фестивална вечер, организаторите са поканили още три от най-ярките звезди на “Пайнер”. Празничната вечер започва с Николай Славеев, който е записал десетки родопски песни в албумите си.

След него публиката ще може да се забавлява с хитовете на Фики и Преслава. Конкурсната програма стартира сутринта и през целия ден на фестивалната сцена имат възможност да се изявяват индивидуално и групово самодейни състави от цяла България. В нея ще участват и фолклорни формации от Радовиш и Пехчево, Република Македония, както и официална делегация от Марония Сапес, Гърция. Председател на фестивалното жури е проф. Милчо Василев, ректор на АМТИИ, Пловдив. Фолклорният фестивал слага акцент върху изпълнението на неделински двуглас, но дава възможност за изява и оценка на певци, музиканти и танцьори от всички възрасти и от всички етнографски региони, включително и показването на местни обичаи.

КАТЕГОРИИ