Димитър Милев: Фолклорът е най-голямото богатство на един народ

Димитър Милев: Фолклорът е най-голямото богатство на един народ

Тази седмица специален гост в предаването “Бащино огнище” е Димитър Милев – музикант, аранжор и композитор.

“Фолклорът е най-голямото богатство на един народ – казва Димитър Милев – А българският фолклор е много характерен и то в световен мащаб. Радвам се, че работя, композирам и се занимавам с фолклор. Ще продължавам и в бъдеще да работя в тази сфера”.

Димитър Милев прави песни и аранжименти за Николай Славеев, дуета Калина и Невена, Здравко Мандаджиев, Айшенур, Яница, Ангелина Милева, Нелина.

“Първият аранжимент, който направих е за Николай Славеев. Много му благодаря за доверието. Заедно създадохме 3 последователни албума с песни от различни фолклорни области и звучене, както близко до автентичното, така и по-модерно”, споделя Милев.

Песните, върху които е работил Димитър Милев и истински се гордее с тях, са от  Родопския албум на Николай Славеев - “Везала Рада”, “Кара Мустафа” и други. В аранжиментите са включени автентични народни инструменти като гъдулка, кавал и гайда.
С Калина и Невена, Димитър Милев работи от създаването на дуета. Всички аранжименти са негови. Проектите ги мислят заедно и създават хубави песни.

“Калина и Невена издадоха албум преди няколко месеца – казва Димитър Милев - Сега работим по реализиране на проекта за нов албум. Ще има няколко песни от Странджа. Разбира се, включили сме и Родопите, както и няколко авторски песни. Калина и Невена са млади, проспериращи изпълнителки. Радвам се, че работя с тях. Хубаво е усещането да работим заедно”.

През миналата година зрителите на “Планета фолк” за първи път се срещнаха с творчеството на народната певица Ангелина Милева. Младата изпълнителка е съпругата на композитора, с когото заедно подготвя всяка своя песен.

“Тази година планираме да сме готови с първия албум на Ангелина. В края на юни ще снимаме и втора фолклорна програма”, споделя Димитър Милев.

От самото начало на творческия път на Здравко Мандаджиев в Музикална компания “Пайнер” Димитър Милев е до него. В момента завършват работата по новия самостоятелен албум на певеца, който по всяка вероятност ще носи заглавието “Горд баща”.
Още една млада народна изпълнителка се е доверила за музиката и аранжиментите на своите песни на Димитър Милев – Айшенур.

“Айшенур е туркиня, но е запозната много добре с българския фолклор, с начина на представяне и изпълнението на песните – казва музикантът - Тя е възпитаник на Музикалното училище в Котел. Радвам се, че работя с нея, защото е много добра изпълнителка. С Айшенур залагаме предимно на авторски песни, които доста добре се получават!”

Въпреки, че се изявява предимно в поп-фолка, Яница има и доста фолклорни мелодии. Част от най-харесваните са написани от Димитър Милев в последните години.

“Благодаря на Яница, за това, че работим заедно. За това, че ми се довери и направихме такива хубави авторски песни като “Мома Яница” и “Трите моми”. За тях получавам много поздравления, много добри отзиви в социалните мрежи. Заедно обсъждахме как да звучат, как да ги представи. Подготвяме и нова песен. Тя ще бъде тракийско право хоро, авторска моя песен”, казва Димитър Милев.

За Нелина, Димитър Милев казва с възторг.

“Изключително се радвам, че работя с толкова добър и доказан изпълнител като Нелина. Подготвяме много изненади, авторски песни и една специална тракийска песен, която ще запазя в тайна. Отправям и специален поздрав към всички зрители с моята авторска песен “Работата край няма”, в изпълнение на Нелина. Наистина, работата никога няма край. За това, когато можете – сядайте, веселете се, пийвате си, хапвайте и знайте - чака ни много работа!”.

КАТЕГОРИИ