До Драгалевския манастир с “Бащино огнище”

До Драгалевския манастир с “Бащино огнище”

Ще се разходим до Драгалевския манастир, основан през 1345 г. в полите на Витоша, в новия брой на “Бащино огнище”. Владетели и боляри щедро дарявали светата обител с имоти и средства, поради което местното население го нарекло “царски манастир”. Драгалевският манастир бил важен център на Националноосвободителното движение на българите през XIX век. Тук се укривал и развивал дейност Дяконът Левски. Днес манастирът е действащ, девически, много добре поддържан. Обявен е за паметник на културата.
Тази година в първата събота на Великденските пости, на 24 февруари, честваме Тодоровден. Легендата разказва, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лятото. Тодоровден е познат в народния календар и като Конски Великден, защото на него ставали традиционните надбягвания с коне -  кушии, популярни и днес в много селища на страната.

Зрителите на предаването ще имат възможност да надникнат в “Славейковата къща” в Трявна. Прекрачвайки прага й човек се пренася в едни отминали времена, когато семейството на големия български поет, публицист, фолклорист и политик Петко Славейков и съпругата му Ирина са живели тук. В тази къща са родени техните 9 деца, но единствено славата на баща си достига Пенчо Славейков. Той е предложен за Нобелова награда за поемата “Кървава песен”, но не я получава, защото умира, а награда се дава само приживе. На Петко и Пенчо Славейкови е отредено почетно място в българската история, литература и култура.

Гости в предаването са Мария и Магдалена Филатови, които разказват за зимните ваканции в детските си години. Срещата “Край огнището” е с виртуоза на кавала, Владимир Величков, който отбелязва 20 години в оркестър “Канарите”.

КАТЕГОРИИ