Другата България в “Бащино огнище”

Другата България в “Бащино огнище”

Не е тайна, че далече извън пределите на Република България има още една България, в която живеят близо половин милион българи, наследници на изселили се наши сънародници, непосредствено след падането на страната ни под Турско робство. Бесарабските българи са неделима част от народа ни, от българската духовна и културна общност. Те живеят в Украйна и Молдова, а на 29 октомври отбелязваме Денят на бесарабските българи.

Датата е свързана с освещаването на храм-паметника “Свето Преображение Господне” в Болград, Украйна, станало през 1838 година. Град Тараклия пък е център на бесарабските българи в Молдова. Там през пролетта на 2017 година гостува Ивана със своя бенд за един родолюбив концерт. През 2004 г. там е създаден Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак”, в който на български език се преподават 7 специалности в Катедрите по история, педагогика, социална работа и счетоводство.

В Тараклия има четири училища, Читалище “Олимпий Панов”, Професионален ансамбъл за български песни и танци “Родолюбие”, Драматичен театър “Смешен петък” и музей.
Денят на бесарабските българи  тази година бе отбелязан с фотоизложбата “Бесарабия – извор на красота и родолюбие” в Националния етнографски музей.

“Бащино огнище” ни отвежда и до Мелник – град-приказка с неповторимо очарование и романтика, съхранил старинната си архитектура от Средновековието и епохата на Българското Възраждане. Скътана между пясъчните сипеи е най-голямата Възрожденска къща на България – Кордопуловата.

Поли Паскова разказва за любовта си към животните и представя на зрителите своя домашен любимец, овчарското куче Кера, а Росица Пейчева – сценични си тоалети с мотиви от български народни носии.

КАТЕГОРИИ