Един от символите на България - Боянската църка, в “Бащино огнище“

Един от символите на България - Боянската църка, в “Бащино огнище“

През 2019 година Боянската църква навърши 760 години от обновяването си, както и 40 години от включването ѝ като паметник на културата в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е повод предаването “Бащино огнище“ да покани зрителите на една есенна телевизионна разходка в полите на Витоша и да припомни защо храмът, чието име е “Св. Никола и Св. Пантелеймон”, е една от най-посещаваните български забележителности.

Между 300 и 400 туристи ежедневно се наслаждават на този емблематичен монумент за европейската и българската средновековна култура, който впечатлява със своята уникална живопис и стенописи, а през годините Боянската църква неслучайно се превръща в един от културните символи на България.

“Бащино огнище“ отвежда своите зрители и на една интересна изложба от фотографии и детски рисунки, с която се отбелязва 40-та годишнина от първата международна детска асамблея “Знаме на мира”. За събитието разказва председателят на фондация “Людмила Живкова“, нейната дъщеря - Евгения Живкова.

Заедно с Джена ще отидем и до Лондон, където българите на Острова отпразнуваха 18-ия рожден ден на телевизия “Планета“. Репортаж представя емоциите от тази музикална вечер, както и всичко интересно, което се случи на певицата и нейния съпруг - Атанас Стоев в британската столица.

Гост “Край огнището“ тази седмица е фолклорния изпълнител Янко Неделчев, който споделя над какво работи тази есен и с какво ще изненада почитателите на фолклора.

КАТЕГОРИИ