Еньовден носи радост и вълшебство

Еньовден носи радост и вълшебство

Еньовден е древен народен празник, който освен в България, се празнува от всички славянски народи. Празникът е свързан с деня на лятното слънцестоене. Това е денят в годината, който е най-дълъг, а нощта най-кратка и през различните години се пада или на 20, или на 21 юни. Други имена на Еньовден са Летен Ивановден, Яньовден, Драгийка и други, затова и хората, които имат имен ден днес никак не са малко. От жените това са с имена: Биляна, Даяна, Деница, Дея, Диана, Диляна, Дияна, Ивана, Иванка, Ивет, Ина, Йоана, Невена, Роза, Яна, Янина, Яница, а от мъжете - Деан, Денис, Деян, Денислав, Денчо, Детелин, Диан, Дилян, Диян, Енчо, Еньо, Иван, Ивелин, Йоан, Йонко, Йончо, Калоян, Яне, Янко…
2
Главната традиция на Еньовден е брането на билки – бере се най-често жълт кантарион, лайка, еньовче, иглика, маточина. Правят се венци и китки. Много от поверията са свързани със здравето. Носи здраве да видиш изгрева на Еньовден, да се изкъпеш в нощта преди това, да измиеш лице и ръце с утрешната роса, която в този ден слънцето е направило лековита. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето “трепти”, “играе”, и който види това, ще бъде здрав през цялата година.
От звездите на българската музика имен ден днес имат Яница, Биляниш и Биляна Джалева от Трио Сопрано, Диляна Динева, Деян Митев и Янко Неделчев. На всички тях музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” пожелават здраве и много късмет в музиката и живота.

КАТЕГОРИИ