Есенна разходка до “Камбаните” в “Бащино огнище”

Есенна разходка до “Камбаните” в “Бащино огнище”

Есента е обагрила в приказни цветове природата, а едно от привлекателните места за разходка и отдих за столичани през този сезон е монумента “Камбаните” в подножието на Витоша. Затова с предаването “Бащино огнище” ще ви отведем до този уникален паметник, създаден по идея на Людмила Живкова, като част от Международната детска асамблея “Знаме на мира”.

Двама папи даряват камбани за монумента, папа Йоан Павел II и папа Франциск, който донесе камбаната при гостуването си в България тази година. Тя тежи 60 килограма и на нея присъства печатът на Ватикана. Това е и последната камбана, която е поставена в комплекса. В деня на откриването на монумента на 25 август 1979 г. строителите поставят в основите на “Камбаните” капсула с обръщение към децата от идните поколения: “Деца на бъдещето, приемете нерушимия огнен зов на безсмъртието – Единство, Творчество, Красота”.

В “Бащино огнище” се прощаваме с големия български актьор Стефан Данаилов. Той ни напусна в първите минути на 27 ноември на 76-годишна възраст. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи, както на сцената, така и в знакови за филмовата история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ. Сред най-популярните му филми са: “Следите остават”, “Инспекторът и нощта”, “Морето”, “Понеделник сутрин”, “Князът”, “Черните ангели”, “Топло”, “Иван Кондарев”, “Юлия Вревска”, “Търновската царица”, “Дами канят”, сериалите “На всеки километър” и “Фамилията”.

Стефан Данаилов получава званието заслужил артист (1975 г.) и народен артист (1983 г.). Той е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, политик от левицата, министър на културата (2005-2009 г.). Носител е на множество международни отличия, награди “Аскеер” и ордените “Стара планина” и “Златен век”.

Голямото интервю в предаването “Бащино огнище” е с Борис Дали, който говори за новите си проекти, за любовта си към българския фолклор, както и за своите хобита.

КАТЕГОРИИ