Есенна разходка край София с “Бащино огнище”

Есенна разходка край София с “Бащино огнище”

Есента е обагрила всичко в пастелни цветове и това е повода да ви разходим край София с предаването “Бащино огнище”. Ще ви отведем до подножието на Люлин планина, където се намира Банкя. Китното градче е известен национален и международен балнеоложки курорт, а славата му се дължи на факта, че и въздухът, и водата му притежават изключителни лечебни свойства.

Само на 5 км. от Банкя се намира Дивотинския манастир “Света Троица”. Неговата история е бурна, а свидетелствата за чудесата, случили се в него, са много. Едно от тях се свързва с Апостола на свободата. В манастира се пазят две чудотворни икони. Едната е с дупка от турски куршум. Той бил изстрелян по Левски, докато се крил в светата обител. Куршумът обаче рикоширал и убил заптието. Другото чудодейно изображение е на Света Троица.

Заедно ще разгледаме фотоизложбата “Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България”, подредена в Националната художествена галерия. Снимките са дело на американския етнограф Мартин Кейниг, който популяризира българската народна песен “Излел е Делю хайдутин” в САЩ и допринася тя да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския космически апарат “Вояджър 2”.

Музикален гост в “Бащино огнище” е Кали. Певицата разкрива, че нейното детство е било много колоритно и цветно и затова толкова страстно е успяла да съхрани детето в себе си и до днес. Ще ви срещнем и с фолклорната изпълнителка Ангелина Милева, която представя най-новите си видеоклипове, заснети през лятото.

КАТЕГОРИИ