Мария и Магдалена Филатови: Българската носия е ценно наследство, което заслужава да се запази

Мария и Магдалена Филатови: Българската носия е ценно наследство, което заслужава да се запази

Мария и Магдалена Филатови са две млади, но вече популярни и обичани лица в българската народна музика. Певиците признават, че фолклорът има специално място в сърцата им, а още от малки музиката е техен неизменен спътник в живота:

“Още от най-ранно детство, народната музика е част от нашия живот. Майка ни е родена от едната страна на Пирина, а баща ни – от другата, така че можем спокойно да кажем, че Пиринската музика е в кръвта ни. Като цяло можем да споделим, че в нашето семейство винаги е звучала народна музика. Ние растяхме, слушайки и пеейки тези мелодии. Още от много мънички имаме записи, когато сме били едва на 2 годинки, как съчиняваме песнички и ги пеем, докато играем някаква игра“, разкриват изпълнителките в ефира на телевизия “Планета“.


В рубриката “От моето детство“ Мария и Магдалена Филатови с вълнение си спомнят за първите изяви на сцена, за първите записи и създаването на своя дебютен самостоятелен албум.

“Първата песен, която сме записали в студио и сме изпяли професионално, е песента “Залюбих, мамо, три моми“. Тя е много специална за нас, тъй като я свързваме с първите ни детски, сценични изяви и затова съвсем неслучайно избрахме тя да даде заглавие и на първия ни самостоятелен албум “Залюбих, мамо“, откровени са двете сестри.

За тях особен сантимент носи и досега българската народна носия:

“Малко преди излизането на първия ни самостоятелен албум, от една водеща медия, ни предложиха да заснемат едночасов филм с наши песни. Това за нас бе голямо признание и точно за тази програма решихме да облечем народна носия. Това се случи, когато бяхме само в 4 клас и за случая бяхме подбрали няколко различни вида костюми. Още тогава, обличайки за първи път българска народна носия, останахме впечатлени от нейната красота. От тези пъстри багри, от майсторските шевици... И се почувствахме наистина горди българки. За нас народната носия е едно ценно наследство, предавано от поколение на поколение, което си заслужава да се запази и занапред“.

Мария и Магдалена Филатови не крият задоволството си от факта, че в днешно време, голяма част от фолклорните изпълнители, обличат народна носия за своите изяви и по този начин тя запазва своето значимо място в съвремието.

КАТЕГОРИИ