“Фолклорна магия“ от Калина и Невена

“Фолклорна магия“ от Калина и Невена

Дебютният диск на младите певици Калина и Невена, “Фолклорна магия”, изненада приятно почитателите на българската народна песен. Албумът включва 13 композиции, 12 от които са народни. “Фолклорна магия” включва и две китки: “В село се моми събират”/ “Янке ле, ти чула ли си” и “Залюбих си едно либе”/ “Темна е мъгла паднала”. За подбора на песните, включени в дебютния албум, момичетата са категорични:

“Идеята ни е албумът да бъде нещо като разходка из България, в която да представим красотата и многообразието на музиката от различните фолклорни области”.

Музиката на първата песен, която записаха Калина и Невена, “Писмо ти е дошло”, е на Здравко Мандаджиев, а художествената обработка на оригиналния народен текст е на двете момичета. Това е първата песен на дуета, представена в телевизионен ефир по “Планета Фолк” през пролетта на 2014 година.

А най-харесвана от телевизионните зрители, според двете момичета, е “Тръгнала ми е Милена”, от тракийската фолклорна област.

“В тази песен сме с костюми, целите в рози, с шлейфове с цветя. По принцип за визията си залагаме изцяло на наши идеи и мислим да утвърждаваме този стил и занапред”, разказва Калина.

Телевизионните зрители познават още и песните “Огън ми гори”, заснета заедно с “Тръгнала ми е Милена”, “Рано е ранила, Нине” и “Море лично момче”, “Ти да ми дойдеш” и “Рано ранил Кара Георги” от фолклорната програма “Пролет в Приказките”. Двете момичета са единодушни, че до края на лятото ще снимат видеоклипове и на останалите песни в новия си албум. Освен в телевизионните програми Калина и Невена вече имат издадена песен и на DVD и в компилация. Те участваха в юбилейния концерт “25 години Пайнер” в Стара Загора с тракийската песен “Тръгнала ми е Милена”. Същата песен е включена и в компилацията “С песен на хорото” - студиен запис на част от песните, прозвучали в Летния театър на Стара Загора.

Една от песните в новия албум “Море лично момче” е дует с известния народен певец Николай Славеев. С него момичетата записаха и заснеха още един дует - старата македонска песен “Айше, лично Айше”, която бе включена в самостоятелния албум на Николай Славеев “Настроение в ритъм”.
Двете певици отдавна се занимават с музика и са завършили образованието си в музикална паралелка, където техен преподавател е бил Здравко Мандаджиев. Талантливите момичета са възпитанички и на АМТИИ - Пловдив, със специалност” Изпълнителско изкуство – фолклор”. Категорично признание за таланта им са множеството награди, спечелени от тях от 2007 година насам. На “Пирин фолк” Сандански през 2013 година те печелят първа награда в конкурса за изпълнители и наградата на журналистическото жури.

КАТЕГОРИИ