Голямата джамия в Абу Даби през погледа на Есил Дюран

Голямата джамия в Абу Даби през погледа на Есил Дюран

Мюсюлманският свят посреща един от големите си религиозни празници – Рамадан байрам. На 14 и 15 юни се черпят близки и познати със сладки изкушения, защото празникът е известен и като Шекер байрам. Верен на традицията да отразява големите събития в календара за различните религии, новият филм от поредицата “Митове и легенди” среща зрителите със заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн, който сподели:

“На празника ние мюсюлманите си пожелаваме здраве, радост и щастие. Пожелаваме си всички да бъдем по-добри и по-милостиви.”

За празника и детските си спомени, свързани с него, ни разказва и една от звездите на телевизия “Планета”, Есил Дюран.

“Преди години ние децата очаквахме с нетърпение този празник. Ставахме сутринта рано и обикаляхме от къща на къща. Домакините ни даваха бонбони, които ние събирахме в найлонови торби и се състезавахме, кой ще събере повече. С нетърпение чаках и майка ми да ме изпрати в съседите, за да им занеса мекички. Много интересно и празнично ми беше да общувам с тях. За Рамазан байрам ни купуваха нови дрехи, а всички роднини идваха у нас на гости и къщата беше пълна. Готвеше се много и толкова вкусно, много рядко съм срещала по-късно в годините този аромат, аромата на празника.”


В началото на годината Есил Дюран заедно със своето семейство бе на кратка ваканция в Обединените Арабски Емирства и не пропусна да посети една от най-величествените и красиви джамии в света - Голямата джамия “Шейх Зайед”. Храмът носи името на първия президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, посветил живота си в изграждането ѝ и погребан в нея. Тя е истинска туристическа атракция и всеки ден привлича многобройни посетители. Точно затова и телевизия “Планета” подготви музикална импресия от поредицата “Картини от света”, с която ни потопява в това съвършенството от мрамор, фрески и стъкло. “Любов” в изпълнение на Есил Дюран е песента, подбрана точно за тази приказна телевизионна разходка.

КАТЕГОРИИ