Горещници и спорт в “Бащино огнище”

Горещници и спорт в “Бащино огнище”

Според народния календар, дните 15, 16 и 17 юли са известни като Горещниците. Те се свързват с огнената стихия и се отбелязват от стари времена с празници, съпровождани от обреди и забрани, с цел опазване на реколтата. В първия ден от Горещниците е празникът на Банкя, а на 17 юли, денят на Света Марина, е празникът на Созопол. Точно на тези най-горещи дни от юли акцентира “Бащино огнище” и още – на една забележителна фамилия. Петко и Пенчо Славейкови са оставили гореща следа в българската литература, но дали знаем любопитните подробности за техния живот. Точно затова предаването гостува в дома на Петко Славейков - поет, публицист, фолклорист и политик, е един от водачите на Либералната партия след Освобождението, председател е на Народното събрание през 1880 година и министър в няколко кабинета и неговият син – поетът Пенчо Славейков.
С режисьорът и фотограф Йордан Петков ще отскочим до Моста на влюбените до НДК в София, където е подредена изложбата “Спортът е за всички”. 60 уникални снимки показват другата страна на спорта, често оставаща извън фокуса на медиите – масовият спорт, спортът за здраве, активните занимания на децата в риск. Министър Красен Кралев и Белчо Горанов, ген. секретар на БОК, застават през камерата на телевизия “Планета Фолк”, за да споделят очакванията си за подготовката на българските олимпийци.
“Бащино огнище” не може да мине без хубава народна музика и среща с имената на българския фолклор, затова специални гости в това издание са младата певица Ангелина Милева и Янко Неделчев, който тази година отбелязва 20 години на музикалната сцена.

КАТЕГОРИИ