Христо Косашки представя албума “Родино мила”

Христо Косашки представя албума “Родино мила”

“Родино мила” е новият албум на народния певец Христо Косашки, който се появява в навечерието на Националния празник на България - 3 март. Той е трети по ред в самостоятелната му кариера и е жанрово разнообразен проект, показващ богатите гласови възможности на младия изпълнител. В новия си проект Христо Косашки е включил 10 песни, две от които - “За тебе либе” и “Чеканчево” са по негова авторска музика. И в трите свои самостоятелни албума, Христо Косашки задължително включва и по няколко свои авторски песни. Четири от песните в албума са народни - китката “Месила баба/Мамина Пено”, “Мятало Ленче ябълка” и “Скъсал си Черньо чехлите”. Две от песните са с открояващо се поп, дори естрадно звучене - “Ако се заженя”, “Песен за България”, а две са увличащо хороводни - “Сватба е” и “На хорото”.
Няколко от песните в този албум са имали своята премиера на фестивална и конкурсна сцена. И десетте песни, включени в албума “Родино мила”, могат да се видят в ефира на телевизия “Планета фолк” или в официалния канал Planeta Оfficial в Youtube. Първият си албум, “С песните на Христо Косашки”, младият певец издава през 2008 година, а “Подари ми песен” - през 2012 год.
През годините на обучение, работа, записи, концерти, срещи с публиката, издирване на автентични мелодии, Христо Косашки изгражда разнообразен репертоар от песни, интерпретирани с модерните средства за музициране и в същото време запазили своята автентичност и дух. На своите концерти Христо Косашки предлага песни от всички фолклорни области, като особено богат е репертоарът му от северняшки и македонски песни.

КАТЕГОРИИ