“Имен ден” вдъхнови Валя да композира за първи път

“Имен ден” вдъхнови Валя да композира за първи път

Валя е специалният гост тази седмица в “Автограф”. Певицата е щастлива, че пренася градивната енергия на хубавите български народни песни и я предава на подрастващото поколение. Тя разкрива, защо толкова много обича народната музика и си припомня моменти от детството, които след време са й помогнали да оцени българския фолклор.

“Когато бях малка, близо 6-годишна, баща ми, който е акордеонист, ми казваше, че един ден ще се възползвам със сигурност от това, че мога да пея народна музика. Аз тогава му се надсмивах и му казвах: “Ти така говориш, защото живееш в своето време и народната музика няма да бъде много популярна.” Тогава аз харесвах рок, слушах дори метъл, някак си бях един бунтар. Харесвах и народната музика, но скришно си пеех песните на Славка Калчева. Не исках да си призная, сякаш ме беше срам, защото това не беше музиката за времето тогава. Да кажа на моите съученици, че слушам народна музика в къщи, все едно да кажа, че съм облякла народната носия от тогавашния чеиз на баба ми”, с усмивка си спомня Валя.


Сега певицата се опитва не само да я пее, но и да я пренася във времето, да я предава на по-младите, а също така и на нейната 11-годишна  дъщеря и да я запознава с особеностите на народната музика.

“Тя дори си има някои любими песни. Не казвам, че е супер фен на тази музика, но не й е безразлично да слуша народни песни, което значи, че по някакъв начин съм изпълнила заръката на баща ми, чула съм съвета му и той ме е докоснал.”

Валя разказва пред водещата Галя Димитрова, че  постоянно следи какво харесват хората по време на нейни участия и обича да разнообразява репертоара си. Хората сами й подсказват каква да е следващата песен.

“Аз правя музика за хората, а не за хоби. Правя нещо да се хареса. Искам, когато ресторантьорите или кметовете на общини те поканят, както често пея на площади, в читалища и Общини, да са доволни и да кажат: “Ето, тази изпълнителка докосна хората, разигра ги, това е много важно. Значи си направил това, което трябва. Ако си докоснал някой, поне с една песен, ти наистина си свършил своята работа, защото си направил това, което хората харесват. Така че нещата са интересни, когато са изпълнени на живо и когато се срещаш с хора. Те те развиват, те те учат. Това е уникално и за мен самата е едно откритие.”


Валя разказва за създаването най-новата си песен със заглавие “Имен ден”. Споделя, че за първи път композира и много се вълнува от това.

“Помня, че си бях в къщи в едно много хубаво еуфорично настроение и нещо си тананиках. Явно съм имала някаква муза, при което започнах да си припявам някакви неща. Записах ги веднага в телефона си, след което се роди и припева. Не знаех за какво ще пея наистина, но от години исках да направя песен за някакъв празник. Първоначално исках да е за рожден ден. После помислих и си казах: “Защо за рожден ден? Не всеки знае твоя рожден ден. А имените дни всеки ги знае. Няма как да избягаш от името си.” И така се роди тази песен с фолклорни мотиви. Надявам се да се хареса на хората и да се поздравяват с нея”, казва още Валя в “Автограф”.

КАТЕГОРИИ