“Искам те, моме” е новият албум на формация “Паскалев - Пловдив”

“Искам те, моме” е новият албум на формация “Паскалев - Пловдив”

Най-после дългоочакваният албум на формация “Паскалев - Пловдив” вече е на музикалния пазар. “Искам те, моме” включва 11 композиции, от които 9 са авторски - по музика на основателя на формацията, Иван Паскалев, има една народна песен и един инструментал. Текстовете на две от мелодиите са на солистката Ивелина Денкова. Песните са преобладаващо тракийски, има и македонски като една е градски фолклор. Албумът носи името на една от най-характерните песни за формацията “Искам те, моме”, в която всички музиканти се изявяват с виртуозни сола и отсвири.

Формация “Паскалев - Пловдив” се отличава с подчертано характерния си индивидуален стил и налагането на авторска музика на фолклорна основа. За Иван Паскалев най-хубава е музиката на Тракия, неговия роден край, и затова тя е в основата на повечето му композиции. Песните в албума “Искам те, моме” са създавани през последните три години и се изпълняват от тримата солисти на формацията - Ивелина Денкова, Йордан Тупаров и Петя Босакова. Две от композициите са записани с техни колеги от музикална компания “Пайнер”. В проекта “Сватба голяма” към музикантите от формация “Паскалев - Пловдив” се присъединява Здравко Мандаджиев.

“Благодаря за поканата на моите колеги от формация “Паскалев - Пловдив”. С тях отдавна имаме желание да представим съвместна песен, още повече, че със солистката Ивелина Денкова се познаваме още от ученическите години”, споделя Здравко Мандаджиев и допълва, че с Ивелина са съученици и са завършили НУФИ - Широка Лъка.


Иван Паскалев кани своите млади колежки от дуета Калина и Невена, за да запишат заедно “Русата и черната”. Песента е игриво хороводно парче, създадено специално за звънките гласове на момичетата. Самият Иван Паскалев я определя като типична за стила на формацията. В “Ти до мене, аз до тебе” се включва и певицата Христина Стойкова. В записа на пет от мелодиите участва с акордеон композиторът Митко Петров, а в “Русата и черната” - Костадин Пиров с тъпан. За най-голямата тръпка на сцената Иван Паскалев разкрива:

“Това е импровизацията. Българската народна музика е единствена, може би след джаза, която дава възможност за импровизация. Някои колеги изпадат дори в транс. Това е силата на българската народна музика!”

КАТЕГОРИИ