Иван Дяков възпява делото на великия Гоце Делчев

Иван Дяков възпява делото на великия Гоце Делчев

Днес се навършват 120 години от смъртта на Гоце Делчев. Георги Николов Делчев е един от най-великите български революционери, идеолог и водач на Българските македоно-одрински революционни комитети (по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация). Роден е в Кукуш, Егейска Македония на 4 февруари 1872 г. и израства в стария еснафски род на Никола Делчев, в хубавото българско градче Кукуш – един от „седемте стълба на българщината в Македония.
2
Точно за годишнината от гибелта на Гоце Делчев, “Гласът на Македония” – Иван Дяков реши да ни подари своята версия на старата народна песен “На 4 май”. Това е една много обичана песен, която пресъздава делото на великия Гоце Делчев, на саможертвата и себеотдадеността.

“На 4 май 2023 г. се навършват точно 120 години от смъртта на големия български революционер, идеолог и будител Гоце Делчев, развълнувано споделя Иван Дяков. -  В народната памет Гоце Делчев е останал като една от най-харизматичните и влиятелни фигури, особено за нас – българите от Пиринска Македония. Точно затова реших да подаря на всички този нов мой видеоклип, с който изразявам своята признателност и тази на целия ни народ към делото на именития Гоце Делчев.”

Не е случайно, че изпълнителят на тази песен, Иван Дяков, в живота си също изповядва максимата на Гоце Делчев - „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите.“
Видеоклипът към песента “На 4 май” е заснет в Пиринския край с представители на Регионален клуб „Традиция“ и танцьори от Ансамбъл „Пирин“. Режисьор на лентата е Петър Картулев, а аранжиментът на песента е направен от Здравко Георгиев.

КАТЕГОРИИ